Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΠΕΘΑΝΕ ο Νίκος Φώσκολος












H κηδεία του Νίκου Φώσκολου θα γίνει την Παρασκευή από το κοιμητήριο Ηλιούπολης - Οι σειρές Λάμψη και Καλημέρα Ζωή έμειναν στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης...
- Ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες Εμπρός και Ανεξάρτητος Τύπος - Τιμήθηκε από τον έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ταινία του "Εν Τούτω Νίκα"

Έφυγε σήμερα από τη ζωή στα 87 του χρόνια, ο Έλληνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος Νίκος Φώσκολος.

Η κηδεία του θα τελεστεί την Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, στις 14.30 το μεσημέρι, στο Κοιμητήριο της Ηλιούπολης.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Νοεμβρίου του 1927. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς όμως να λάβει πτυχίο. Αρχικά δούλεψε ως δημοσιογράφος, (στη δεκαετία 1950-1960), στις εφημερίδες "Εμπρός" και "Ανεξάρτητος Τύπος" κάνοντας ελεύθερο και καλλιτεχνικό ρεπορτάζ και γράφοντας κινηματογραφική κριτική. Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με τη συγγραφή αστυνομικού μυθιστορήματος.
Στη δεκαετία του 1960 ξεκινά ως θεατρικός συγγραφέας και κριτικός συγγράφοντας περισσότερα από 10 θεατρικά έργα και πολλά ραδιοφωνικά. Στη συνέχεια μετακινείται στον κινηματογράφο όπου και σεναριογραφεί περισσότερες από 70 ταινίες, κυρίως με τη Φίνος Φιλμ. Το 1971 ασχολείται με επιτυχία με την τηλεόραση, με την ιστορική τηλεοπτική σειρά (δράμα) «Άγνωστος Πόλεμος» που σημείωσε το παγκόσμιο ρεκόρ 92% θεαματικότητας[3], μετά την οποία ακολούθησαν διάφορα ιστορικά και κοινωνικά δράματα όπως τα «Εν Τούτω Νίκα», «Κραυγή των λύκων», «Ρωμανός Διογένης» κ.ά.

Μετά το 1991 οπότε κάνει την εμφάνισή της η ιδιωτική τηλεόραση, συγγράφει τη μεγάλης διάρκειας τηλεοπτική σειρά «Λάμψη» της οποίας η προβολή κράτησε 14 (1991 - 2005) χρόνια, κάνοντας 3457 επεισόδια στο σύνολο. Το 1993 έγραψε την δεύτερη τηλεοπτική σειρά του, το Καλημέρα Ζωή της οποίας η προβολή κράτησε 13 (1993 - 2006) χρόνια κάνοντας 3179 επεισόδια στο σύνολο.
 Ο Νίκος Φώσκολος ήταν τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου, καθώς και της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Είχε λάβει τρία βραβεία και ένα κρατικό Βραβείο Σεναρίου για την ταινία «Κοντσέρτο για πολυβόλα» (1968). Από τις ταινίες του έχουν βραβευθεί επίσης: «Οι αδίστακτοι», «Πυρετός στην άσφαλτο» και «Κοινωνία ώρα μηδέν», ενώ η ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» του Βασίλη Γεωργιάδη, της οποίας έγραψε το σενάριο, προτάθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας (1965).Επίσης έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (2007), από την Ιερά Σύνοδο για την ταινία «Εν Τούτω Νίκα», από την ΕΡΤ, από την οργάνωση Λάιονς, από διάφορους Δήμους, Καλλιτεχνικές Λέσχες, μεταξύ των οποίων και της Αθήνας, σωματεία και άλλες οργανώσεις.

ΑΝΕΚΔΟΤΟ : ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΣ ΣΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ

Μπαίνει ένας μεθυσμένος σ΄ένα λεωφορείο, κι αρχίζει να φωνάζει :

- Οι μπροστινοί είστε κερατάδες, οι μεσαίοι αδελφές, κι αυτοί που κάθονται πίσω, είστε χέστηδες ….

Ο οδηγός νευριασμένος, σταματάει απότομα το λεωφορείο, πιάνει τον μεθυσμένο από τους ώμους, και ταρακουνώντας τον, του λέει :

- Για πες ξανά ποιοί είναι οι κερατάδες, οι αδελφές και οι χέστηδες!

- Ε, ρε φιλαράκι…., και που να ξέρω εγώ; Με τόσο απότομο φρενάρισμα, τώρα όλοι ανακατεύτηκαν...

Η Δασκάλα



 
teacher-degree
Καθώς στεκόταν μπρος στην τάξη της την Ε' δημοτικού, την πρώτη ημέρα του σχολείου η νέα Δασκάλα του σχολείου, η κυρία Τζοβάνα είπε στα παιδιά ένα ψέμα. Όπως οι περισσότερες δασκάλες, κοίταξε τους μαθητές της και είπε ότι τους αγαπούσε όλους το ίδιο. Ότι όλοι τους ήταν καλά παιδιά. Αλλά αυτό δεν ήταν αλήθεια. Ένα παιδί ήταν διαφορετικό και της προξενούσε απέχθεια.

Κάπου στο βάθος,  μόνο του, με χαμηλωμένο το κεφάλι ήταν ένα μικρό αγόρι, ο Μανούσος. Ο Μανούσος δεν έπαιζε με τα άλλα παιδιά. Ήταν παραμελημένος με τσαλακωμένα πάντα ρούχα. Ανέδιδε διάφορες οσμές, σημάδι ότι χρειαζόταν μπάνιο. Δεν μιλούσε ποτέ, δεν απαντούσε στις ερωτήσεις. Η πρώτη σκέψη της Δασκάλας ήταν «Τι μπελάς μου φορτώθηκε φέτος. Αυτό το χαζό παιδί μου χαλάει την αρμονία της τάξης. Τι μου το φέρανε εδώ; Άντε τώρα, εγώ πρέπει να κανονίζω να πάει σε κανένα ίδρυμα.»
394984_210912335710448_780462305_n
Φερόταν όσο μπορούσε καλύτερα στο Μανούσο επιστρατεύοντας το ψεύτικο χαμόγελο και την υπομονή της. Αλλά αυτός ποτέ δεν μιλούσε. Η Τζοβάνα το αποφάσισε, δεν μπορούσε να γίνει τίποτε άλλο. Ο Μανούσος έπρεπε να φύγει από τη τάξη της. Με αυτό το σκοπό λοιπόν, θα έπρεπε να συντάξει τα απαραίτητα έγγραφα για το μπελά που την βρήκε, για να καλέσει την κοινωνική υπηρεσία να τον πάνε κάπου αλλού. Μία συγκεκριμένη παράγραφος της αναφοράς ζητούσε το ιστορικό του μαθητή. «Ω Θεέ μου, πρέπει να κοιτάξω και τον ατομικό φάκελο και όλα τα χαρτιά αυτού του χαζού. Αυτό σημαίνει ότι ένα απόγευμα πρέπει να το χαραμίσω για αυτόν. Τι να κάνω, αφού είναι για το καλό της τάξης και τη δική μου ψυχική ηρεμία θα πρέπει να το κάνω.»
Ένα απόγευμα λοιπόν αποφάσισε να κάνει αυτή την  αγγαρεία. Σε ένα σκονισμένο αρχείο, μπόρεσε και βρήκε την πρώτη αναφορά. Η δασκάλα της Α' δημοτικού έγραφε: «Ο Μανούσος είναι ένα φωτεινό παιδί, πανέξυπνο, με έτοιμο πάντα το χαμόγελο. Κάνει τις εργασίες του σωστά και προσεγμένα, και έχει καλούς τρόπους. Είναι χαρά να τον έχουμε κοντά μας».
Με περιέργεια έψαχνε να βρει τη δεύτερη αναφορά. Σε μία ντουλάπα βρέθηκε. Η δασκάλα της Β' δημοτικού έγραφε: «Ο Μανούσος είναι άριστος μαθητής. Αγαπητός από τους συμμαθητές του, αλλά φαίνεται προβληματισμένος εξ αιτίας της μητέρας του, που έχει μια ανίατη ασθένεια, η ζωή στο σπίτι θα είναι δύσκολη».
Με αγωνία έψαχνε τη τρίτη αναφορά. Θα υπήρχε άραγε; Σε ένα άσχετο φάκελο, τελικά βρέθηκε. Η δασκάλα της Γ' δημοτικού έγραφε: «Η μητέρα του δεν έχει επαφή με τη πραγματικότητα εδώ και μήνες στο νοσοκομείο, ο πατέρας του είναι χαμένος, ο Μανούσος ώρες – ώρες κοιτάζει απόμακρα το ταβάνι και δεν δείχνει το ίδιο ενδιαφέρον να κάνει τις σχολικές του εργασίες όπως και παλαιότερα. Του φέρομαι με επιείκεια και προσπαθώ να μην τον ζορίζω».
Η Τζοβάνα έψαχνε σε όλο το αρχείο για τη τέταρτη αναφορά, πέταγε τους φακέλους στο πάτωμα, δεν την ενδιέφερε πια να κρατήσει καμία ταξινόμηση σε αυτό το άθλιο αρχείο. Κάπου τελικά σε αυτό το χάος βρέθηκε και η τέταρτη αναφορά. Η δασκάλα της Δ' δημοτικού έγραφε: «Ο Μανούσος έχασε τη μητέρα του και ο πατέρας του πίνει. Ο Μανούσος έκλαιγε συχνά και έλεγε: «Που είναι η μανούλα μου; Που είναι η μανούλα μου;» συνεχώς. Του εξηγήθηκε πως έχει η κατάσταση αλλά δεν φαίνεται να το καταλαβαίνει. Δεν δείχνει πια ενδιαφέρον για το σχολείο.»
1507reakidf3-thumb-largeΗ κυρία Τζοβάνα τακτοποίησε όπως-όπως (δηλαδή όπως ακριβώς το βρήκε) το ανάστατο αρχείο και πήγε σπίτι της. Έσκισε τα χαρτιά αποπομπής του Μανούσου που ετοίμαζε. Εκείνο το βράδυ αισθανόταν περισσότερο ζωντανή από ότι συνήθως, αλλά και πολύ μα πολύ πιο μόνη. Αναρωτήθηκε τι αληθινή χρησιμότητα είχε το να μαθαίνει γραφή, ανάγνωση και αριθμητική στα παιδιά.
Την επόμενη μέρα, στο διάλλειμα, όλα τα παιδιά βγήκαν για να παίξουν. Όλα εκτός από το διαφορετικό παιδί. «Μανούσο, του είπε, η μανούλα σου πήγε στον ουρανό, αλλά αν σου λείπει, μπορείς να θεωρείς εμένα σαν μανούλα σου από εδώ και πέρα.» Αγκάλιασε με δύναμη το παιδί. Ο Μανούσος δεν είπε τίποτα.
Από εκείνη τη μέρα η κυρία Τζοβάνα συνειδητά, δεν αγαπούσε το ίδιο όλα τα παιδιά της τάξης της. Ένα από τα παιδιά το αγαπούσε περισσότερο, το θεωρούσε πια δικό της και δεν έχανε ευκαιρία να το δείξει. Του μιλούσε πια όπως ακριβώς και στα υπόλοιπα, το κράταγε μία ώρα παραπάνω για να του μαθαίνει νέα πράγματα, του αγόραζε πράγματα, το πήγαινε με τα πόδια μέχρι το σπίτι του, του έκανε μπάνιο, του σιδέρωνε τα ρούχα σε ένα σπίτι όπου ο πατέρας έλειπε, και οι γειτόνισσες πότε η μια, πότε η άλλη φέρναν φαγητό.
263651_354202521352760_1400228812_n
Σιγά-σιγά το παιδί αντιδρούσε και ξαναγινόταν ομιλητικό και ζωντανό. Ενδιαφερόταν και πάλι για τα μαθήματά του. Στο τέλος της χρονιάς ήταν έθιμο οι γονείς των παιδιών  να δίνουν ένα δώρο στη Δασκάλα. Όλα ήταν διπλωμένα σε πολύχρωμα χαρτιά με ωραίους φιόγκους, και η Δασκάλα τα άνοιγε με ευχαρίστηση και όλα τα παιδιά χειροκροτούσανε για το κάθε δώρο, το οποίο το κάθε ένα συναγωνιζότανε το άλλο. Αφού τελείωσε η γιορτή, η κυρία Τζοβάνα πήγε το Μανούσο στο σπίτι για τελευταία φορά. Ένας θείος του θα τον έπαιρνε μακριά, για πάντα.
Η κυρία Τζοβάνα φίλησε το Μανούσο για τελευταία φορά. Το παιδί, δειλά, της έδωσε κάτι που είχε τυλιγμένο σε μία χαρτοσακούλα του μανάβη. Ακολούθησαν οι αποχαιρετισμοί και οι ευχαριστίες των συγγενών. Η κυρία Τζοβάνα θυμήθηκε το πακετάκι μόνο αφού έφτασε σπίτι της. Το άνοιξε και βρήκε μέσα ένα βραχιόλι, τίποτα ιδιαίτερο, ένα φτηνό χιλιοφορεμένο βραχιόλι που λείπανε μερικές χάντρες του και ένα χρησιμοποιημένο (είχε λιγότερο από το μισό) μπουκαλάκι παλιομοδίτικο άρωμα. Και μία καρτούλα ζωγραφισμένη. Ήταν η παιδική ζωγραφιά μιας δασκάλας, που η κυρία Τζοβάνα αναγνώρισε τα χαρακτηριστικά της και μία επιγραφή: «Η μανούλα μου».
Από τότε κάθε χρόνο, στο τέλος της χρονιάς, η κυρία Τζοβάνα λάμβανε μία κάρτα από το Μανούσο. Κάποιες φορές με φωτογραφία, με τα νέα του να της λέει τους βαθμούς του στο Λύκειο, στο Πανεπιστήμιο. Άλλες φορές νέα από τα ταξίδια του, και δώρα, γιατί πια ο Μανούσος είχε γίνει ένας σπουδαίος επιστήμονας.
Μία χρονιά όμως, το γράμμα ήταν διαφορετικό. Ήταν προσκλητήριο γάμου και αεροπορικά εισιτήρια για έναν μακρινό προορισμό στο εξωτερικό. Η κυρία Τζοβάνα μεγάλη πια έφτασε στη πολυτελή δεξίωση του γάμου. Ο σερβιτόρος που ήταν στην είσοδο, της έκανε ιδιαίτερες φιλοφρονήσεις. «Oh, Welcome Mrs. Johanna» και την οδήγησε στο πιο ξεχωριστό τραπέζι. Η κυρία Τζοβάνα ένιωσε κάπως άβολα εκεί. Δεν είχε και κανέναν γνωστό να μιλήσει.
Κάποια στιγμή μπήκε ο γαμπρός με μία επίσημη ενδυμασία. Ήταν φανερό ότι ο Μανούσος ήταν πια ένα σημαίνον πρόσωπο της κοινωνίας εκεί. Από όλους τους ανθρώπους που τον περιτριγύριζαν αυτός ξεχώρισε με πολύ ιδιαίτερο τρόπο την κ. Τζοβάνα. Την αποκάλεσε με σεβασμό μητέρα και την έπιασε αγκαζέ για να προχωρήσουν για τη τελετή.
«Εσύ ήσουν η πιο ξεχωριστή μου δασκάλα, γιατί με έκανες ικανό να γίνω ένας καλός μαθητής» - «Εσύ ήσουν ο πιο ξεχωριστός μου μαθητής, γιατί με έκανες να γίνω δασκάλα» του απάντησε η δασκάλα που φορούσε ένα χιλιοφορεμένο φτηνό βραχιόλι και ένα ξεχασμένο πια, παλιομοδίτικο άρωμα.
_________
  Πηγή:  emmkopanakis.blogspot.gr

Ολλανδία: Όλα έτοιμα για τα σχολεία του iPad

 
444
Σχολικές τσάντες, μαυροπίνακες, μολύβια, γομολάστιχες και βιβλία, όλα ανήκουν στο παρελθόν: η εκπαιδευτική εμπειρία θα βιώνεται πλέον μέσα από μία μικρή ηλεκτρονική συσκευή - το iPad. Δεν πρόκειται για διαφημιστική καμπάνια της Apple, ούτε για σχέδια που αφορούν στο απώτερο μέλλον. 
Ένδεκα σχολεία «Στιβ Τζομπς» είναι έτοιμα να υποδεχθούν περίπου 1.000 μαθητές, από τεσσάρων μέχρι 12 ετών,  με την νέα σχολική χρονιά που ξεκινάει τον ερχόμενο Αύγουστο στην Ολλανδία.
Το κάθε παιδί θα έχει φυσικά το δικό του iPad, θα επιλέγει μόνο του πότε και τί θέλει να διδαχθεί ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του, ενώ οι δάσκαλοι θα είναι εκεί για να προπονούν και όχι για να παραδίδουν μαθήματα. Αν κάποιο παιδάκι προτιμήσει να παίξει με το iPad και όχι να μελετήσει, κανένα πρόβλημα.
ipad-at-school
«Το σχολείο δεν περιορίζεται πλέον σε συγκεκριμένες σχολικές αργίες. Η φροντίδα και το σχολείο συγχωνεύονται και τα κτίρια θα είναι ανοικτά από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις 6.30 το απόγευμα κάθε ημέρα» αναφέρει ο υπεύθυνος οργανισμός στην ιστοσελίδα του.
Στη διάρκεια αυτών των ωρών τα παιδιά θα μπορούν να πηγαίνουν και να φεύγουν από το σχολείο, όποτε επιθυμούν, φθάνει να είναι παρόντα από τις 10.30 το πρωί μέχρι τις τρεις το μεσημέρι. Το κτίριο θα κλείνει μόνο τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Οι οικογένειες θα μπορούν να πηγαίνουν διακοπές όποτε το θελήσουν και δεν θα χρειάζεται να ανησυχούν για τα μαθήματα που θα χάσουν τα παιδιά τους.
Εξάλλου, η διδασκαλία δεν θα γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά μέσω μίας εφαρμογής στο iPad, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε στιγμή θέλουν - κάτι σαν ένα διαδραστικό multimedia σχολικό εγχειρίδιο. Το πρόγραμμα θα μετατρέπει τη διδασκαλία σε παιχνίδι και θα ακολουθεί τους ρυθμούς του κάθε παιδιού.
Οι δάσκαλοι θα βοηθούν τα παιδιά σε αυτή τη διαδικασία αλλά δεν θα είναι οι ίδιοι που θα τους μεταφέρουν τη γνώση. Ωστόσο, «η σχέση μεταξύ του παιδιού και του δασκάλου παραμένει η βάση του μαθήματος» εξήγησε στο γερμανικό Spiegel, ο Γκέρτγιαν Κλάινπαστε, διευθυντής ενός εκ των σχολείων στην πόλη Μπρέντα κοντά στο Ρότερνταμ.
484412-back-to-school
Το iPad θα ενημερώνει τους γονείς και τους μαθητές για το τί ακριβώς κάνει κάθε παιδί - τί έχει μάθει και ποιά είναι η πρόοδός του. Κάθε έξι εβδομάδες, οι δάσκαλοι, τα παιδιά και οι γονείς θα αποφασίζουν από κοινού το τί θα περιλαμβάνει η επόμενη διδακτική περίοδος. Εμπνευστής των φιλόδοξων σχολείων είναι ο γνωστός στην Ολλανδία δημοσκόπος Μορίς ντε Χοντ. Έμπνευσή του η γεννημένη το 2009 κόρη του, η οποία ήδη από τριών ετών είχε μάθει να γράφει την αλφάβητο στο iPad.

Πως κατεβάζουμε την πίεση μέσα σε 15 λεπτά …!





Ο Θεραπευτής
15 λεπτά για να κατεβάσετε την πίεση
…Και ξαφνικά στα «καλά καθούμενα» σας πιάνει ένας περίεργος πονοκέφαλος, ο οποίος συνοδεύεται από ζάλη, βοή στα αυτιά και θολή όραση. Μήπως πρόκειται για απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης;

Παρά το γεγονός ότι πολλοί υπερτασικοί αντιμετωπίζουν αυτά τα συμπτώματα, η αλήθεια είναι ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση σπάνια προκαλεί συμπτώματα. Για το λόγο αυτό αποκαλείται και..
«σιωπηλός δολοφόνος».



Τι πρέπει να γνωρίζετε για την υπέρταση

Κάθε μέρα η καρδιά μας αντλεί και προωθεί 8.000 λίτρα αίματος, που είναι απαραίτητα για τον εφοδιασμό του σώματός μας με οξυγόνο, άλατα, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, αλλά και για να αποβάλλει τις άχρηστες ουσίες από το μεταβολισμό των κυττάρων.

Η πίεση που δημιουργεί η καρδιά να αντλήσει και να προωθήσει το αίμα στα αιμοφόρα αγγεία, ονομάζεται πίεση αίματος. Η υψηλή πίεση αίματος ονομάζεται υπέρταση. Όταν η καρδιά συστέλλεται και ωθεί το αίμα στις αρτηρίες, η πίεση είναι υψηλότερη και ονομάζεται συστολική πίεση (μεγάλη). Όταν η καρδιά ξεκουράζεται και γεμίζει αίμα, η πίεση είναι χαμηλότερη και ονομάζεται διαστολική (μικρή). Η πίεση δεν είναι σταθερή όλο το 24ωρο, συνήθως είναι υψηλότερη τις πρώτες πρωινές ώρες και μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια του 24ώρου για να φτάσει στο χαμηλότερο σημείο που αντιστοιχεί στο βαθύτερο ύπνο δηλαδή στην 3η ή 4η πρωινή ώρα. Επομένως, η πίεση ακολουθεί το δικό της βιολογικό κύκλο.

Ένα επεισόδιο απότομης αύξησης της αρτηριακής πίεσης δεν πρέπει να σας δώσει μεγάλη ανησυχία. Τέτοιες αυξήσεις μπορούν να συμβούν και σε φυσιολογικά άτομα κάτω από συνθήκες στρες. Σημασία έχει η μακροχρόνια και όχι η περιστασιακή αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνουμε συχνό έλεγχο με τακτικές μετρήσεις ώστε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει πρόβλημα.

5 λεπτά για να ηρεμήσετε σε ζεστό περιβάλλον
Καθίστε ή ξαπλώστε αμέσως και προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Πράγματι, το πρώτο αντίδοτο κατά της υπέρτασης (ιδιαίτερα αν βρίσκεστε σε κατάσταση στρες) είναι η ηρεμία. Έτσι μειώνεται και η δράση της αδρεναλίνης στο αίμα που σας προκαλεί υπερδιέγερση.
Επίσης, σημαντικό είναι να δημιουργήσετε ένα ζεστό περιβάλλον, δηλαδή να σκεπαστείτε με μια κουβέρτα αν είστε στο σπίτι ή να καθίσετε στον ήλιο αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο. Η υψηλή θερμοκρασία διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία μειώνοντας την πίεση. Το ιδανικό, βέβαια, είναι αν το επιτρέπουν οι συνθήκες να κάνετε ένα ζεστό ντους.

3 λεπτά για βαθιές ανάσες και αυτοσυγκέντρωση
Πάρτε βαθιές και αργές ανάσες επικεντρώνοντας το βλέμμα σας σε ένα σταθερό σημείο στο ύψος των ματιών σας ή αυτοσυγκεντρωθείτε επιλέγοντας μια αγαπημένη σας ανάμνηση ή εικόνα. Υιοθετήστε μια παθητική διάθεση, χωρίς να ανησυχείτε πώς τα πάτε. Όταν έρχονται άλλες σκέψεις στο μυαλό προσπαθήστε να τις διώξετε.

3 λεπτά για να πιείτε ένα ζεστό αφέψημα
Πιείτε ένα ζεστό τσάι βοτάνων (βαλεριάνα, μελισσόχορτο) ή ένα χαμομήλι με μια κουταλιά ζάχαρη. Η ζέστη όπως αναφέραμε έχει αγγειοδιασταλτική δράση, χαμηλώνει την πίεση, επομένως και την πίεση του αίματος.

2 λεπτά για ένα μικρό γλυκό
Φάτε ένα σοκολατάκι ή δύο μικρά μπισκότα: η ζάχαρη συμβάλλει στη μείωση της πίεσης. Οι πιο θαρραλέοι μπορούν να φάνε μια κόκκινη καυτερή πιπεριά που ζεσταίνει και διαστέλλει άμεσα τα αιμοφόρα αγγεία.

2 λεπτά για να μετρήσετε την πίεσή σας
Αν διαθέτετε στο σπίτι πιεσόμετρο, καλό είναι να εξακριβώσετε (μετά τα παραπάνω) αν οι τιμές της αρτηριακής πίεσης επανήλθαν στα φυσιολογικά επίπεδα. Διαφορετικά μην αμελήσετε να πάτε στο πλησιέστερο φαρμακείο για να σας μετρήσουν. Αν η πίεση παραμένει ακόμη υψηλή χρειάζεται να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις που θα σας υποδείξει ο γιατρός σας, ώστε να εξακριβωθεί απολύτως αν πρόκειται για μια παροδική κρίση ή για μια χρόνια υπέρταση.

Πότε μιλάμε για υπέρταση;
Ως υπέρταση ορίζεται η αρτηριακή πίεση που υπερβαίνει τα 140/90 mmHg σε επανειλημμένες μετρήσεις από το γιατρό. Η έγκαιρη διάγνωση και ρύθμιση της υπέρτασης είναι ζωτικής σημασίας, καθώς αποτελεί άμεσο παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά επεισόδια (π.χ. εγκεφαλικά, εμφράγματα). Τα υπέρβαρα άτομα και τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν υψηλές τιμές αρτηριακής πίεσης.

Τί συνδέει Κόκκαλη, Μπόμπολα, Ῥιζοσπάστη, Ἔθνος, ΚΚΕ, ΣΤΑΖΙ, KGB καί Mossad;

Τί συνδέει Κόκκαλη, Μπόμπολα, Ῥιζοσπάστη, Ἔθνος, ΚΚΕ, ΣΤΑΖΙ, KGB καί Mossad; 2

Σήμερα δὲν ἔχω πολλὰ νὰ προσθέσω. Ὁ Γεώργιος εἶναι ἄνθρωπος ποὺ δὲν γράφει ὅ,τι κατεβάσει ἡ κούτρα του δίχως ἀποδείξεις. 
Νομίζω πὼς ἀξίζει νὰ μελετήσουμε μὲ μεγάλη προσοχὴ τὶς καταγγελίες του, καὶ νὰ φροντίσουμε νὰ διαδοθοῦν.
Ἄλλως τέ, ὁ Σεπτέμβριος εἶναι κοντά.
Οἱ ἀποκαλύψεις ἐξακολουθοῦν!
Φιλονόη.  
Γράφει ὁ Γεώργιος Μεταξᾶς. 

Τι συνδέει τα παρακάτω:

Σωκράτη Κόκκαλη,
Γιώργο Μπόμπολα,εφημ. Ριζοσπάστη,εφημ. Έθνος, Περισσό,

Κα Γκε Μπε και “κερασάκι” στην τούρτα την  
Μοσσάντ;Στάζι,
Σωκράτης Κόκκαλης
Ο πατέρας του Σωκράτη Κόκκαλη, ήταν πρωτεργάτης και “σημαιοφόρος” στο παιδομάζωμα 1947 – 1949, με την δικαιολογία ότι θα πήγαιναν τα παιδιά στην σταλινική ΕΣΣΔ (Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών) να σπουδάσουν. Όμως, σχεδόν όλα τα παιδιά, ακόμη και σήμερα αγνοούνται. Κανείς δεν ξέρει που βρίσκονται και αν ζουν. Ο πατέρας του Σωκράτη Κόκκαλη, εκπαιδεύτηκε από τις Σοβιετικές Μυστικές Υπηρεσίες. Αργότερα, εκπαιδεύτηκε και ο ίδιος ο Σωκράτης Κόκκαλης, οπότε με εντολή της KGB, ανέλαβε να είναι πράκτορας της Ministerium für Staatssicherheit (δηλαδή του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας, γνωστό ως Stassi – Στάζι, το οποίο όμως ήταν “παραμάγαζο” της KGB). Ο Σωκράτης Κόκκαλης, αποστέλλεται στην Ελλάδα και αρχίζει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Την ίδια σχεδόν εποχή, έρχεται
Τί συνδέει Κόκκαλη, Μπόμπολα, Ῥιζοσπάστη, Ἔθνος, ΚΚΕ, ΣΤΑΖΙ, KGB καί Mossad; 1
Γιώργος Μπόμπολας
και ο Γιώργος Μπόμπολας στην Ελλάδα και ξεκινάει και αυτός επιχειρηματική δραστηριότητα. Ανάμεσα στις δραστηριότητες που ανέπτυξε ο Γιώργος Μπόμπολας, ήταν και η εφημερίδα “Έθνος”. Όλα όμως, με τις “ευλογίες” και την χρηματοδότηση της KGB, αφού το “Έθνος”, έγινε το ανεπίσημο όργανο του ΚΚΕ, δεδομένου ότι ο “Ριζοσπάστης” ήταν ήδη αρκετά βαμμένος κόκκινος ώστε να μπορέσει να την μεταδόσει στην πλατειά μάζα.
Το "Σπίτι του Λαού"... Ουδέν σχόλιο...
Το “Σπίτι του Λαού”… Ουδέν σχόλιο…
Από την άλλη, έχουμε το “Σπίτι του Λαού”… Το ΑΠΟΡΘΗΤΟ ΚΤΗΡΙΟ του ΚΚΕ στον Περισσό κατασκευάστηκε:
1. Με χρήματα της KGB που δόθηκαν στο ΚΚΕ μέσω του Μπόμπολα και του Κόκκαλη
2. Με χρήματα που δόθηκαν από την KGB, μέσω του Αγίου Όρους, με πρωτοστάτες το… “Ρωσικό Μοναστήρι”
Για να μπει κάποιος στο “Σπίτι του Λαού” (που ΜΟΝΟ του Λαού δεν είναι), θα πρέπει να έχει πάρει πρώτα άδεια από την Γραμματεία του κόμματος. Πιο εύκολα μπαίνει κανείς στα γραφεία ΟΛΩΝ των άλλων κομμάτων (και της Χρυσής Αυγής συμπεριλαμβανομένης), παρά στα γραφεία του ΚΚΕ.
Τα σχέδια του κτηρίου, δείχνουν ότι έχει 4 υπόγειους ορόφους, αλεξίβομβα παράθυρα, ακαείς κουρτίνες και στην πραγματικότητα είναι ενα απόρθητο φρούριο. Γιατί; ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ, ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΣΤΕΓΑΖΟΝΤΑΝ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ KGB. Μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ και της KGB, τα γραφεία έμειναν… σχεδόν κενά. Την KGB, διαδέχτηκε η FSB (ο αντικαταστάτης της KGB) και η GRU (Στρατιωτική Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας) στο κτήριο του Περισσού, οι οποίες όμως δεν έμειναν για πολύ. Η παύση του Κομμουνισμού στη Ρωσία, έφερε και την παύση της συνεργασίας ΚΚΕ – FSB – GRU. Τα γραφεία έμειναν κενά για λίγο διάστημα, ώσπου έμαθα ότι βρήκαν “κατοίκους”. Έρχομαι λοιπόν να ρωτήσω ευθέως την Γενική Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελάδας κ. Αλέκα Παπαρήγα:
ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΥΡΙΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ, ΟΤΙ ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΥ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΤΟ “ΣΤΑΘΜΑΡΧΕΙΟ” ΤΗΣ Ha-Mossad le-Modi’in ule-Tafkidim Meyuhadim, ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΣ MOSSAD, ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ;;; ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;;;
Επίσης, ρωτώ ευθέως τον Σωκράτη Κόκκαλη:
1. Είσαι πλέον χρηματοδοτούμενος από την Mossad, ναι ή όχι;
2. Χρησιμοποίησες τον Ολυμπιακό για να “ξεπλύνεις” χρήματα της Mossad, ναι ή όχι;
Ρωτάω και τον Γιώργο Μπόμπολα:
Είναι πλέον η Mossad πίσω από τις επιχειρηματικές σου δραστηριότητες, ναι ή όχι;;;
Ρωτάω πάλι την Αλέκα Παπαρήγα:
Γιατί ο Ριζοσπάστης έιναι μία ετεροχρονισμένη εφημερίδα, την στιγμή που ο “Οδηγητής” δίνει πιο “ζωντανές” κατευθύνσεις; Πήρατε οδηγία από την Mossad να μην υπερβείτε το 7% στις εκλογές ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τις αντιδράσεις του κόσμου με το ΝΕΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ που ονομάσατε “ΠΑΜΕ”, ναι ή όχι;;;
Προσέξτε ΟΛΟΙ τι θα απαντήσετε… Το έχουμε έτοιμο το “πανηγύρι” για μετά. ήδη συγγράφεται βιβλίο που θα αποκαλύψει και την προηγούμενη δημοσίευσή μου για τον Αλέξη Τσίπρα με στοιχεία και πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο. Περιμένω απαντήσεις…
KGB
KGB
GRU
GRU
Mossad
Mossad

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΑΛΜΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ:Ανασταίνει νεκρούς ασθενείς το μηχάνημα εξωσωματικής οξυγόνωσης ECMO




Απίστευτο άλμα στον τομέα της Ιατρικής αποτελεί η συσκευή εξωσωματικής κυκλοφορίας αίματος (Ecmo) η οποία καταφέρνει να ξεγελάσει τον θάνατο κρατώντας τον ασθενή στη ζωή, χωρίς καρδιά και εγκέφαλο έως και για 7 ώρες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα» η συσκευή είχε δημιουργηθεί αρχικά για την ανάνηψη πρόωρων νεογνών, ωστόσο αποδείχθηκε πολύ χρήσιμη και για τους ανθρώπους που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή.

Η αποτελεσματικότητα του μηχανήματος αποδείχθηκε πρόσφατα με ένα περιστατικό στην Ασία, όπου μία 30χρονη ναρκομανής πέθανε έξω από την πόρτα του νοσοκομείου, όμως οι γιατροί κατάφεραν να την επαναφέρουν στη ζωή, αφού πρόλαβαν και την συνέδεσαν στο Ecmo πριν περάσουν 5 λεπτά και για 7 ώρες παρέμεινε στη ζωή χωρίς να λειτουργεί η καρδιά και ο εγκέφαλος, ώστε να της «καθαρίσουν» το αίμα και εν τέλει κατάφερε να επιζήσει.

Το πρωτοποριακό αυτό μηχάνημα, υπάρχει και στην Ελλάδα και έχει τη δυνατότητα να συντηρεί την καρδιά με μείωση της θερμοκρασίας, αλλά και τον εγκέφαλο αποτρέποντας μία επικείμενη νέκρωσή του. Παράλληλα τραβάει το αίμα από το σώμα, το καθαρίζει και το οξυγονώνει και μετά το ξαναβάζει πίσω. Μιλώντας στα Νέα ο καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτρης Κρεμαστινός εξηγεί ότι σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής αν αποτύχει η απινίδωση, τότε η καλύτερη λύση για την ανάσταση του ασθενούς είναι το Ecmo.

Το μηχάνημα χρησιμοποιείται για την οξυγόνωση του αίματος, παρακάμπτοντας τους πνεύμονες προσωρινά, αλλά και σε περιπτώσεις που ο ασθενής βρίσκεται στην Εντατική και η καρδιά χρειάζεται υποστήριξη. Ωστόσο ο κ. Κρεμαστινός τονίζει ότι αν ο ασθενής δε συνδεθεί αμέσως, τότε είναι πολύ αργά.

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Βρέ μήπως τελικῶς ὅλος ὁ πλανήτης εἶναι Ἑλλάς;

Βρέ μήπως τελικῶς ὅλος ὁ πλανήτης εἶναι Ἑλλάς; 
Τί νά σᾶς πῶ;
Ἐγὼ ἀπὸ …χωριὸ (δὲν) εἶμαι… Ἀλλὰ μάλλον ὥς …ἀμόρφωτος, πτωχὸς καὶ …ἀδαὴς συγγενὴς αἰσθάνομαι.
Σὲ κάποιες ἀναζητήσεις μου διαδικτυακὲς «ἔπεσα» κυριολεκτικῶς ἐπάνω στὴν παρακατώ ἔρευνα, ποὺ καταδεικνύει πὼς ΤΑ ΠΑΝΤΑ ἐπὶ τοῦ πλανήτου ἀποπνέουν Ἑλλάδα. Μὰ τὰ πάντα…
Καί ξέρετε τί ἔπαθα;
Ἀφῆστε… Μεγάλη ζημιά…
Αὐτὰ τὰ στοιχεῖα, σὲ συνδυασμὸ μὲ τὰ προηγούμενα, ποὺ κατὰ καιροὺς παρουσιάζω, παρέα μὲ ἄλλα, πολλά, ποὺ δὲν ἔχω ἀκόμη παρουσιάσῃ, μὲ ὁδηγοῦν, μἀλλον …ἀφελῶς, στὸ αὐτονόητον συμπέρασμα. Πράγματι, τὰ πάντα εἶναι Ἑλλάς…
Βέβαια ἀναγνωρίζω τὴν ἀφέλειά μου…
Βλέπετε δὲν λαμβάνω ὑπ’ ὄψιν μου τὶς …παραχαράξεις καὶ τὶς δόλιες συμπεριφορές… Πῶς θά μποροῦσα ἄλλως τέ;
Διότι, κακὰ τὰ ψέμματα, κάποιος ἤ κάποιοι, ἔχουν πολὺ μεθοδευμένως βάλει τὸ χεράκι τους καὶ …ἀλλοιώνουν τὸ …τυχαῖον, μεταμορφώνοντάς τὸ σὲ κάτι ἄλλο, ἐν τελῶς …προγραμματισμένο καὶ μεθοδευμένον.
Ἀλλὰ εἴπαμε… Ἀφελὴς παραμένω…
Συνεπῶς;
Συνεπῶς, κατὰ πῶς φαίνεται, πρὶν ἀπὸ τὸν ἐρευνητὴ εἶχαν περάσῃ οἱ ΕΛ, οἱ Βρῦλ, οἱ Λοῦτς καθὼς φυσικὰ καὶ ὅλοι οἱ ὅμοιοί τους, γιὰ νὰ ἐπιφέρουν τὴν ἀλλοίωσι… Καὶ τώρα… Ὤ, τώρα… Τὴν πατήσαμε…
Γιὰ τὴν ὥρα ἀπολαύστε καὶ θαυμᾶστε τὴν …Παγκοσμιότητα τοῦ Ἑλληνισμοῦ!!!
http://www.scribd.com/doc/29238010/%CE%A0%CE%91%CE%93%CE%9A%CE%9F%CE%A3%CE%9C%CE%99%CE%9F%CE%99-%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%97%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%99-%CE%A7%CE%91%CE%A1%CE%A4%CE%95%CE%A3-%CE%A4%CE%9F%CE%A0%CE%A9%CE%9D-1

Το θαυμα των Ελλήνων



Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΘΥΜΙΣΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ .
Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ (ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ) ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ Michel Serres ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

ΣΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ -6 ΑΙΩΝΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ -4 ΑΙΩΝΑ
ΣΕ ΕΝΑ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΓΗΣ , ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΠΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Η ΙΔΙΑ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ , Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΜΑΡΙ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΚΑΙ ΠΟΥ Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ.

Ο ΟΜΗΡΟΣ, ΘΑΛΗΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ,Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ , Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ, Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ, Ο ΠΥΘΕΑΣ Ο ΜΑΣΣΑΛΙΩΤΗΣ , Ο ΕΥΔΟΞΟΣ, Ο ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ,ΤΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

ΑΥΤΗ Η ΤΑΙΝΙΑ ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ, ΑΦΗΓΗΣΗ, ΤΟΠΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ, ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΒΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΘΡΥΛΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ ΠΗΛΕΥΣ

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=dkCPuRqqs2Y#t=4

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Δείτε το βίντεο για το «ΟΧΙ» που σαρώνει στο Διαδίκτυο

Δείτε το βίντεο για το «ΟΧΙ» που σαρώνει στο Διαδίκτυο
Ένα απίστευτο βίντεο δημιούργησαν στην Αμερική οι Έλληνες ομογενείς που έχουν δημιουργήσει έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό εν ονόματι OXI DAY FOUNDATION.
Το βίντεο είναι γυρισμένο στα Αγγλικά έχει σκοπό να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει όλον τον κόσμο, Έλληνες και μη που δεν μιλούν ελληνικά, για την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου που γιορτάζουμε σήμερα.
Η οργάνωση όπως οι ίδιοι αναφέρουν είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση των Αμερικανών διαμορφωτών πολιτικής αλλά και του κοινού για τον κομβικό ρόλο που έπαιξε η Ελλάδα στην έκβαση του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου αλλά παράλληλα και την ανάδειξη σύγχρονων ηρώων που παρουσιάζουν το ίδιο θάρρος με τους τότε Έλληνες και συνεχίζουν να αγωνίζονται για την διαφύλαξη και προώθηση της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο.

Διπλό χαράτσι για τα ΙΧ θα πληρώσουν φέτος χιλιάδες οδηγοί

Διπλό χαράτσι για τα ΙΧ θα πληρώσουν φέτος χιλιάδες οδηγοί
Νέα βάρη για χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων άνω των 1.929 κ.εκ. έρχονται μέσα στο επόμενο δίμηνο, καθώς ο οδηγοί εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να πληρώσουν και τον -εξοντωτικό- φόρο πολυτελείας, με τον λογαριασμό να ανεβαίνει μέχρι και τα 5.140 ευρώ!
Τα τέλη κυκλοφορίας του 2014 φθάνουν μέχρι και τα 1.320 ευρώ για όσα αυτοκίνητα κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2010, ενώ ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζεται στο 5% της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης για αυτοκίνητο έως 2.500 κυβικά και αυξάνεται σε 10% για τα μεγαλύτερου κυβισμού ΙΧ.
Ο φόρος επιβάλλεται σε οχήματα παλαιότητας έως 10 ετών, ενώ μειώνεται για όσα έχουν κλείσει 5ετία.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με όσα συζητούνται στην αγορά, ενδέχεται να γίνουν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, ενώ «ανάσα» σε εκατοντάδες χιλιάδες οδηγούς θα δώσει η πιθανή εφαρμογή της πρότασης να καταβάλλονται τα τέλη με το μήνα.
Οι οδηγοί μπορούν ή με τον κωδικό τους για το Taxisnet ή με τον ΑΦΜ τους να βρίσκουν το ειδοποιητήριο πληρωμής, να το τυπώνουν και ακολούθως να το εξοφλούν σε τράπεζες, ταχυδρομεία, εφορίες ή μέσω web banking. Όσοι δεν έχουν πιστοποιηθεί στο Taxisnet, πρέπει να πληκτρολογήσουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους και τον ΑΦΜ στη σχετική ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και να τυπώσουν το ειδοποιητήριό τους.
Τα τέλη εξοφλούνται έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Τέλη κυκλοφορίας
Τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2010 πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας με βάση τους ρύπους (0,9 ευρώ έως 3,4 ευρώ ανά γραμμάριο διοξειδίου), ενώ απαλλάσσονται όσα εκπέμπουν λιγότερα από 100 γραμμάρια. Τα παλαιότερα οχήματα πληρώνουν με βάση τον κυβισμό.
Τον λογαριασμό ανέβασε κατακόρυφα η επιβολή του φόρου πολυτελείας σε όλα τα ΙΧ με κινητήρα άνω των 1.929. Για παράδειγμα, ο φόρος για τα ΙΧ πενταετίας, ξεκινά από τα 410 και μπορεί να υπερβεί τα 2.000 ευρώ για τα αυτοκίνητα άνω των 3.000 κ.εκ..
Αναλυτικά, τα τέλη κυκλοφορίας είναι τα εξής:
Έως 300 κυβικά: 22 ευρώ
301-785 κυβικά: 55 ευρώ
786-1071: κυβικά: 120 ευρώ
1072-1357 κυβικά: 135 ευρώ
1358-1548 κυβικά: 240 ευρώ
1549-1738 κυβικά: 265 ευρώ
1739-1928 κυβικά: 300 ευρώ
1929-2357 κυβικά: 660 ευρώ
2358-3000 κυβικά: 880 ευρώ
3001-4000 κυβικά: 1.100 ευρώ
4001 και άνω κυβικά: 1.320 ευρώ
Γα τα ΙΧ που αποκτήθηκαν ως καινούργια και όχι ως μεταχειρισμένα μετά το Νοέμβριο του 2010, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές των ρύπων και όχι με βάση τον κυβισμό. Ισχύει ο ακόλουθος πίνακας, όπου πολλαπλασιάζουμε το ποσό που αναφέρεται επί των ρύπων που εκπέμπει το ΙΧ μας):
0-100 γραμμάρια: 0 ευρώ
101 -120 γραμμάρια: 0,9 ευρώ
121 -140 γραμμάρια: 1,1 ευρώ
141 -160 γραμμάρια: 1,7 ευρώ
161 -180 γραμμάρια: 2,25 ευρώ
181 -200 γραμμάρια: 2,55 ευρώ
201 - 250 γραμμάρια: 2,8 ευρώ
Άνω των 251 γραμμαρίων: 3,4 ευρώ
Φόρος πολυτελείας
Ο φόρος πολυτελείας υπολογίζεται σε ποσοστό 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης για οχήματα έως 2.500 κ.εκ. και με 10% για αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού..
Τα οχήματα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από το 2008 έως και το 2012, δεν έχουν έκπτωση στο τεκμήριο, ενώ τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από το 2003 έως και το 2007 έχουν έκπτωση 30% και κατά συνέπεια έκπτωση 30% στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά πριν από το 2003, δεν επιβαρύνονται με φόρο πολυτελείας, αλλά μόνο με τα τέλη κυκλοφορίας.
Για παράδειγμα, για ΙΧ 1.929 κ.εκ. 5 ετών θα πληρώσουμε φόρο πολυτελείας 418,70 ευρώ, ενώ για αυτοκίνητο ίδιας ηλικίας, αλλά 2.000 κ.εκ., θα πληρώσουμε 440 ευρώ.
Για ΙΧ εξαετίας 2.000 κυβικών εκατοστών, θα πρέπει να πληρώσουμε 660 ευρώ για τα τέλη (με τα σημερινά δεδομένα) και φόρο πολυτελούς διαβίωσης 287 ευρώ, συνολικά δηλαδή 947 ευρώ.
Τεκμήρια αυτοκινήτων
Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη (τεκμήριο) των αυτοκινήτων για το οικονομικό έτος 2013, με βάση τα κυβικά εκατοστά και τα έτη κυκλοφορίας, παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα. Στην πρώτη σειρά είναι ο κυβισμός του αυτοκινήτου, και στις επόμενς το τεκμήριο που προκύπτει με βάση το πρώτο έτος κυκλοφορίας, δηλαδη αν ήταν από το 2008 και μετά, από το 2003 έως το 2007 και πριν το 2002.
Συγκεκριμένα:
Αυτοκινήτου
(κ.ε)
Τεκμήριο ΙΧ αυτοκινήτου
(Έτος Πρώτης Κυκλοφορίας στην Ελλάδα)
2008+ 2003-2007 Ως 2002
Ως 1.249 4.000 € 2.800 € 2.000 €
1.250 – 1.349 4.600 € 3.220 € 2.300 €
1.350 – 1.449 5.200 € 3.640 € 2.600 €
1.450 – 1.549 5.800 € 4.060 € 2.900 €
1.550 – 1.649 6.400 € 4.480 € 3.200 €
1.650 – 1.749 7.000 € 4.900 € 3.500 €
1.750 – 1.849 7.600 € 5.320 € 3.800 €
1.850 – 1.949 8.200 € 5.740 € 4.100 €
1.950 – 2.049 8.800 € 6.160 € 4.400 €
2.050 – 2.149 9.700 € 6.790 € 4.850 €
2.150 – 2.249 10.600 € 7.420 € 5.300 €
2.250 – 2.349 11.500 € 8.050 € 5.750 €
2.350 – 2.449 12.400 € 8.680 € 6.200 €
2.450 – 2.549 13.300 € 9.310 € 6.650 €
2.550 – 2.649 14.200 € 9.940 € 7.100 €
2.650 – 2.749 15.100 € 10.570 € 7.550 €
2.750 – 2.849 16.000 € 11.200 € 8.000 €
2.850 – 2.949 16.900 € 11.830 € 8.450 €
2.950 – 3.049 17.800 € 12.460 € 8.900 €
3.050 – 3.149 19.000 € 13.300 € 9.500 €
3.150 – 3.249 20.200 € 14.140 € 10.100 €
3.250 – 3.349 21.400 € 14.980 € 10.700 €
3.350 – 3.449 22.600 € 15.820 € 11.300 €
3.450 – 3.549 23.800 € 16.660 € 11.900 €
3.550 – 3.649 25.000 € 17.500 € 12.500 €
3.650 – 3.749 26.200 € 18.340 € 13.100 €
3.750 – 3.849 27.400 € 19.180 € 13.700 €
3.850 – 3.949 28.600 € 20.020 € 14.300 €
3.950 – 4.049 29.800 € 20.860 € 14.900 €
4.050 – 4.149 31.000 € 21.700 € 15.500 €
4.150 – 4.249 32.200 € 22.540 € 16.100 €
4.250 – 4.349 33.400 € 23.380 € 16.700 €
4.350 – 4.449 34.600 € 24.220 € 17.300 €
4.450 – 4.549 35.800 € 25.060 € 17.900 €
4.550 – 4.649 37.000 € 25.900 € 18.500 €
4.650 – 4.749 38.200 € 26.740 € 19.100 €